Vepř divoký na šípku

 

černou zvěřinu nejprve opálíme, namočíme do vody a čistě opereme. Veškerou nečistotu oškrábeme, opět umyjeme v čisté studené vodě a pak v další asi 1 hodinu vaříme. Pak maso opět přemyjeme, vložíme do hrnce a polijeme pivním octem. Přidáme krájenou cibuli, kousek rozmarýnu, šalvěje, tymiánu, saturejky, citronové kůry, hrstku jalovce, osolíme a doměkka dovaříme. Hotové maso vyjmeme, nakrájíme a přelijeme šípkovou nebo višňovou omáčkou, kterou připravíme takto: Buď rozděláme šípkovou zavařeninu bílým vínem, nebo nemáme-li ji, uvaříme pěkně doměkka sušené a očištěné šípky v trošce vody, pak je prolisujeme hustým sítem a přidáme trochu bílého vína, kousek citronové kůry a cukru. Zcela podobně můžeme uvařit také višňovou omáčku, dbáme, aby omáčka byla pěkně zahoustlá. Zvěřinu podáváme porcovanou na míse, politou šťávou, v níž se vařila a ve zvláštním omáčníku nebo šálku podáváme šípkovou nebo višňovou omáčku.