Jelení nebo srnčí bok zadušený
1 kg jeleního boku, 200 g cibule, 100 g slaniny, 100 g sádla, 100 g černého chleba, 1 dl černého piva, 8 zrnek pepře, 5 zrnek hřebíčku, na špičku nože zázvoru, 20 g medu, 2 dl vína dezertního, 100 g sušených hub, 50 g vlašských ořechů, 5 zrnek jalovce, špetka tymiánu, ½ citronu, ocet, sůl.
Maso nakrájíme a větší kusy, posypeme kořením, zalijeme pivem, osolíme a necháme v chladnu 8 hodin odležet. Pak si nakrájíme na malé kousky slaninu, rozpustíme ji, přidáme sádlo a maso rychle opečeme. K masu pak přidáme na větší kousky krájenou cibuli, sušené houby, krájený citron a pod pokličkou dusíme. Podléváme vodou nebo vývarem z masa. Před dodušením přidáme k masu med, víno, strouhaný chléb, sekaná jádra ořechů, ještě trochu nahrubo tlučeného pepře a necháme dodusit. Podle chuti můžeme hotovou šťávu ochutit octem nebo citronovou šťávou.