Zelníky

 

Půl hlávky zelí jemně nakrájíme a necháme ve slané vodě přejít var. Pak zelí scedíme, rozsekáme nadrobno a dáme na kousek másla dusit. Přidáme trochu cukru, černé spařené rozinky, na špičku nože tlučeného pepře, trochu soli a dusíme tak dlouho, až zelí změkne. Když šťáva ze zelí vysmahne, zalijeme zelí trochou smetany, ale jen tak, aby nebylo řídké.

Mezitím si zaděláme těsto ze ¾ kg mouky, přidáme 4 žloutky, 60 g másla, 20 g droždí, trochu strouhané citronové kůry a trochu soli. Těsto dobře vypracujeme a dáme kynout. Vykynuté těsto rozválíme jako prst silné a vykrajujeme z něho kolečka. Na kolečka klademe hromádky vychladlého zelí, přiklopíme druhým kolečkem a dobře v krajích uzavřeme, aby zelí nevyteklo. Zelníky poklademe na vymaštěný plech, necháme chvíli kynout, pomažeme máslem a pečeme do růžova. Můžeme je také smažit na sádle nebo na másle.