Koláč linecký s tvarohem

 

130 g hladké mouky, 30 g tuku, 30 g cukru, 1 žloutek, 2 lžíce mléka, 1 lžíce rumu, ½ prášku do pečiva.

Nádivka: 130 g tvarohu, 30 g cukru, 1 žloutek, rozinky.

 

Tuk, cukr, žloutek, rum a mléko na vále smícháme s prosátou moukou a práškem do pečiva a vypracujeme v těsto. Asi ze dvou třetin rozválíme plochu 1 cm vysokou, vložíme ji do vymaštěné formy a potřeme nádivkou. Ze zbytků vyválíme tyčinky silné jako tužka, naklademe je jako mřížky přes koláč a jednu na obvod koláče. Pečeme rychle v dobře vyhřáté troubě a pak pocukrujeme.

Nádivka: tvaroh rozetřeme s cukrem, přidáme lžíci spařených rozinek, žloutek a rozmícháme. Koláč můžeme také pod mřížky potřít pouze zavařeninou.