Chléb domácí
nemáme-li od předešlého pečení kvásek, zaděláme dva dny před pečením v hrnku trochu chlebové mouky vlažnou vodou. Hrnek přikryjeme a necháme stát v teplé místnosti. Večer před pečením zaděláme tmavší mouku (žitnou) teplou vodou, přidáme zkynutý kvásek, promícháme, těsto posypeme moukou a díž přikryjeme víkem. Díž musí stát vždy v teplé místnosti. Ráno přidáme výražkovou mouku, těsto osolíme, přidáme trochu kmínu, anýzu nebo fenyklu a dobře promísíme měsidlem (kopistem). Pak těsto posypeme opět moukou a přikryjeme. Když těsto zkynulo (asi 2 – 3 hodiny), vybereme ho na pomoučený vál, vypracujeme, aby bylo tuhé (třeba se i mouka přidá) a z těsta děláme bochníky, které klademe a slaměné ošatky. Na ošatkách necháme bochníky ještě kynout a během kynutí je kartáčem, namočeným ve vlažné vodě (aspoň dvakrát), omýváme.
Mezitím vytopíme pec dřívím. Když dříví shořelo, vymeteme zbytky namočeným pometlem ve vodě ke kraji pece. Bochníky ještě jednou omyjeme, přesadíme z ošatek na dřevěnou lopatu a vsázíme do pece. Velké bochníky za hodinu přesadíme, to znamená, že ty, které byly v peci vzadu, dáme na kraj a zkraje pece dozadu. Velké bochníky pečeme celé dvě hodiny. Upečené bochníky ještě jednou omyjeme kartáčem, namočeným v teplé vodě. Kůrka je pak pěkně lesklá. Do malé části chlebového těsta můžeme zamíchat omytá, neoloupaná a pokrájená tvrdá jablka, nejlépe nedozrálá. Jablka zamícháme do těsta, uděláme malé bochníky a pečeme, až máme velké chleby upečené. Říká se jim „podplamínky“.