Štika v černém koření

 

800 g štiky, 2 dl vermutu, 10 zrnek pepře, bobkový list, 5 zrnek nového koření, na špičku nože zázvoru, 5 zrnek hřebíčku 5 zrnek fenyklu, 3 větévky petrželové natě, 10 g medu 30 g perníku, 10 g chleba (bílé střídky), 60 g másla (na dušení), 100 g másla (na potření), ½ citronu (na dušení), 10 g rozinek, sůl.

 

Pečenou štiku nakrájíme na kusy a zalijeme vínem ředěným 1 dl vody. Pak přidáme půlku na kolečka nakrájeného citronu a sůl, veškeré tlučené koření a zelenou petrželovou nať svázané do plátýnka, přidáme med, rozinky, máslo a vše pod pokličkou dusíme asi 5 minut. Pak přidáme strouhaný perník, střídku bílého chleba a vaříme ještě asi 5 minut, načež plátýnko s kořením vyjmeme. Při podávání štiku ještě polijeme do hněda rozpuštěným máslem a zdobíme plátky citronu.