Šišky z rybích jiker

 

400 g jiker, 2 vejce, 150 g másla, 50 g bílé housky, 30 g hladké mouky, 3 dl smetany, 3 žloutky, 30 g loupaných krájených mandlí, 1 dl přírodního vína, 5 zrnek pepře, na špičku nože zázvoru a muškátového oříšku, několik lístků šafránu, sekaná zelená petržel, sůl.

 

Jikry spaříme osolenou vodou. Pak je scedíme, smícháme s ušlehanými vejci, přidáme sekanou zelenou petrželku, okořeníme zázvorem, muškátovým oříškem, pepřem, přidáme strouhanou bílou housku a polovinu mouky. Vše smícháme a z těsta tvoříme malé podlouhlé šišky, poprášíme je moukou a dáme péci do rozpuštěného másla mandlemi. Upečené zalijeme smetanou s rozšlehanými žloutky a bílým vínem, přidáme šafrán a zahřejeme (nesmíme vařit, jinak se nám omáčka srazí).