Kapr pečený nastudeno
800 g kapra nebo lína, 2 dl přírodního bílého vína, 100 g másla, ½ citronu, 10 zrnek pepře, 8 zrnek hřebíčku, špetku tlučeného muškátového květu, 2 bobkové listy, 10 švestek sušených a odpeckovaných, 200 g cibule, sůl.
Kapra rozkrájíme, osolíme, potřeme tlučeným pepřem a muškátovým květem a prošpikujeme hřebíčkem. Pak rybu opečeme na másle i se sušenými pokrájenými švestkami a chvíli dáme do strouby. Zvlášť si svaříme víno s cibulí nakrájenou na kolečka, s bobkovým listem, na plátky pokrájeným citronem a asi 1 dl vody. Vařící nalijeme na opečené porce kapra, chvíli necháme povařit a pak dáme do chladna. Podáváme až druhý den.