Kapr dušený v jablkách

 

800 g půleného kapra, 200 g jablek, 30 g medu, 20 g strouhaného perníku, 160 g másla, 60 g rozinek, ¼ citronu, 40 g cibule, bobkový list, 3 dl červeného dezertního vína, na špičku nože skořice sůl.

 

Kapra nakrájíme na porce, osolíme a spolu s nakrájenou cibulí opečeme na másle. Přidáme bobkový list, nakrájený citron na plátky, polovinu vína a necháme chvíli dusit. Pak kapra vyjmeme, do kastrolu vložíme oloupaná, nakrájená jablka se skořicí a pod pokličkou necháme rozvařit. Rozvařená jablka pak prolisujeme na kapra a zalijeme vínem, v němž jsme namočili strouhaný perník, přidáme spařené rozinky a med a podusíme asi 10 minut. Podáváme horké.