Pravé krkonošské kyselo

 

1,5 l vody, 125 g kvásku (přípravek na krkonošské kyselo vyrábějí Východočeské pekárny a cukrárny, n. p. Pardubice, závod Jičín), 80 g sušených hub, 60 g másla, 3 vejce, 1 dl kyselé smetany, 4 větší brambory, 1 cibule, kmín, sůl.

 

Kvásek rozmícháme v ½ l vody asi 30°C teplé a necháme nejméně 24 hodin v teplém prostředí. Sušené houby předem namočíme v troše vody, pak je pokrájíme, přidáme kmín, sůl a podusíme. Připravený kvásek dobře rozmícháme v 1 l vlažné vody, kterou postupně přiléváme tak, aby se netvořily žmolky. Pak přidáme podušené houby i se šťávou a povaříme. Natvrdo uvařené vejce rozsekáme a vložíme do polévky. Před podáváním rozkvedláme v horké polévce smetanu. Osmaženou cibulku dáme přímo na talíře a ke každé porci podáváme jeden rozkrájený brambor zvlášť.