Holubí s houbami
1,5 l vody, starý holub, 50 g mrkve, 30 g petržele, 2 kuličky jalovce, 3 zrnka anýzu 10 g sušených hub, 50 g cibule, 60 g sádla, 3 kuličky pepře, 60 g chleba, 1 vejce, zelená petržele, sůl.
Holuba očistíme, vykucháme, rozčtvrtíme a spolu s krájenou zeleninou a kořením na sádle osmažíme. Pak vše zalijeme studenou vodou, osolíme a vaříme, až je holub měkký. Zvlášť vaříme sušené houby a vývar z nich přiléváme během varu k holubovi. Pak vývar scedíme, maso bereme, nakrájíme na kousky a vložíme do vývaru. Houby jemně rozsekáme, přidáme trochu tlučeného pepře, sekanou zelenou petrželku a na kostičky krájený chléb, který jsme na kousku sádla osmažili. Nakonec přimícháme vejce, směs rozdělíme na jednotlivé talíře a zalijeme horkou polévkou.