Limonáda z čerstvých bezových květů
100 g květu černého bezu, 100 g lipového květu, 50 g máty peprné, 20 g sušeného chmele, 2 citrony, 1 ½ kg cukru, 4 l vody (nejlépe studniční).
Do pětilitrové nebo i o něco větší skleněné nebo kameninové nádoby vložíme květy, na kolečka pokrájené citrony, dávku cukru a vody. Ovážeme plátnem a necháme 3 – 4 dny na slunci nebo v teple. Nápoj pak přecedíme přes plátno, nalijeme do čistých lahví a zazátkujeme. Uložíme nejlépe ve sklepě, ale můžeme jej vychlazený ihned. Získáme tak osvěžující šumivý nápoj pro horké dny.
Poznámka: místo lipového květu, máty a chmele můžeme dát jen čerstvý květ černého bezu. Nápoj má krásnou zlatou barvu, je šumivý a chutná příjemně sladkokysele a voní po bezovém květu.