Vepřová hlava presovaná s jablky

 

1,5 l vody, 700 g vepřové hlavy, 2 telecí nožky, 100 g kořenové zeleniny, 25 g soli, 5 g pepře, na špičku nože zázvoru, 200 g jablek, 3 vejce, ½ dl bílého vína, 2 cl octa, vývar z hlavy.

 

Očištěnou vepřovou hlavu dáme do hrnce se studenou vodou povařit. Pak přidáme na půl rozseknuté telecí nožky, kořenovou zeleninu, sůl, koření a zvolna vaříme doměkka. Maso z hlavy a nožek obereme a nakrájíme na tenké plátky. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky a v polévce, kde jsme vařili maso, necháme chvíli ovařit. Pak maso posypeme tlučeným pepřem a zázvorem, polijeme bílým vínem, přidáme nakrájená jablka a natvrdo uvařená, na plátky pokrájená vejce, osolíme, přilijeme ocet a trochu horké polévky, kterou jsme hodně vyvařili (polévky dáme jen tolik, aby zvlhčila maso). tuto směs nalijeme do porcelánové misky, zakryjeme pokličkou nebo talířem, zatížíme těžším předmětem a necháme ztuhnout v chladnu nebo v chladničce. Podáváme studené, nakrájené na plátky, s cibulí nebo nakládanými houbami.