Telecí hlava se žloutkovou omáčkou
1 telecí hlava, 3 dl hovězí polévky, 0,7 dl vinného octa, oříšek másla, 1 dl bílého vína, 4 žloutky, špetka muškátového květu, trochu citronové kůry, 22 kostky cukru, 2 osmažené žele, sůl.
Telecí hlavu očistíme, opereme a uvaříme v mírně osolené vodě. Pak maso obereme od kostí a úhledně nakrájíme. Žloutky rozmícháme s kouskem másla, špetkou muškátového květu, citronovou kůrou a trochou vína. Do hrnku dáme vařit hovězí polévku s vinným octem a když se vaří, zamícháme do ní žloutky s vínem, trochu přisladíme a šleháme tak dlouho, až omáčka patřičně zhoustne, nalijeme ji na pokrájené maso. podáváme s kostkami, nalijeme ji na pokrájené maso. podáváme s kostkami na másle osmažené žemle.