Skopová plec s jablíčkovou omáčkou
800 g skopové plece, 150 g sádla, 8 zrnek pepře, 1,5 dl vody, 500 g jablek, 60 g bílé strouhané housky, 2 dl smetany, 2 bobkové listy, 100 g cibule, 1 kávová lžička medu, sůl.
Skopovou plec nakrájíme na větší kousky, dáme do kastrolu, přidáme sádlo, jemně krájenou cibuli, tlučený pepř, bobkový list a osmažíme. Pak zalijeme vodou a pod pokličkou dusíme.. jakmile maso začne měknout, přidáme rozkrájená jablka zbavená jádřinců, strouhanou housku a necháme pod pokličkou dusit. Měkké maso vyjmeme, jablka a housku protlačíme sítem a povaříme. Nakonec přimícháme smetanu a med, vložíme nakrájené maso a znovu povaříme.