Rosol masový

 

6 l vody, 4 vepřové nožky, 4 telecí nožky, 250 g vepřového masa, 100 g telecího masa, kůže ze šunky, 50 g sádla, 30 g cibule, 100 g kořenové zeleniny, bobkový list, celé nové koření, celý pepř, 1 dl bílého vína, ocet, sůl.

 

Telecí a vepřové nožky, vepřové a telecí maso a kůži ze šunky řádně opereme, nožky rozsekneme, zalejeme vodou a dáme vařit. Na sádle osmažíme nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli a vše zavaříme do vývaru. Vývar osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, pepř a necháme mírně asi 2 hodiny vařit. Když jsou nožky úplně měkké, přilijeme ocet, bílé víno a ještě mírně asi 30 minut povaříme. Pak vývar procedíme (tuk sebereme), nalijeme na pekáček nebo do formy a ve studenu necháme ztuhnout. Rosol můžeme obarvit páleným cukrem.

 

Maso z vývaru můžeme použít na kyselici: Maso a kůži ze šunky nakrájíme na kostky, zalijeme trochou vývaru a podle chuti okyselíme a okořeníme. Povaříme a necháme v chladnu zatížené ztuhnout.