Mozek telecí

 

400 g telecího mozečku, 60 g másla, 40 g cibule, 60 g slaniny, 60 g hladké mouky, ½ l mléka, špetka muškátového květu, 6 zrnek pepře, 100 g strouhané housky, 2 žloutky, sůl.

 

Telecí mozek vložíme do studené vody, aby zbělel. Pak ho vyjmeme, přelijeme teplou vodou a odblaníme. Do rendlíku dáme plátky slaniny a cibule, zrnka pepře, solený mozek a pod pokličkou dusíme, až je mozek měkký. Pak si připravíme máslovou jíšku, zalijeme ji mlékem a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až se vytvoří hustá omáčka. Do omáčky zašleháme žloutky a muškátový květ. Dušený mozek vložíme do vymaštěného pekáčku, přelijeme hustou omáčkou, posypeme strouhanou houskou, pokapeme máslem a v troubě zapečeme.