Hovězí pečeně krájená v hrnci

 

800 g hovězího zadního, 100 g slaniny, 120 g sádla, 300 g cibule, 2 dl hovězí polévky, 1 dl červeného vína, 30 g černého chleba, 5 zrnek jalovce, 5 zrnek pepře, 10 g sušených hub, 3 zrnka hřebíčku, zelená petrželka, sůl.

 

Hovězí maso prošpikujeme, osolíme, potřeme tlučeným jalovcem a pepřem a rychle po obou stranách na sádle opečeme. Opečené maso vložíme do hrnce, podlijeme trochou polévky, přikryjeme pokličkou a dusíme do poloměkka. Podušené maso vyjmeme, nakrájíme na porce, vložíme zpět, přidáme svazek zelené petržele, strouhaný chléb, víno, nahrubo krájenou cibuli, sušené houby a zalijeme zbytkem polévky. Okraj pokličky natřeme moučným těstíčkem, hrnec dobře přiklopíme a v troubě asi 45 minut dusíme. Šťávu necedíme, vybereme pouze zelenou petržel.