Domácí šunka
Suroviny : 3 díly vepřové plece, 3 díly vepřové kýty, 1 díl vepřových kůží, cukr, sůl, šunkovar
Recept : Výroba domácí šunky není vůbec obtížnou záležitostí, a přesto není v dnešních domácnostech příliš oblíbenou záležitostí. Jedinou věc, kterou budete k výrobě domácí šunky potřebovat, je bytelný šunkovar. Šunkovar je speciální, obvykle hliníková nebo nerezová nádoba s uzavíratelným víkem, do které směs domácí šunky zavřeme, stlačíme, a až poté tepelně upravujeme. Pokud bychom šunku zabalily jen do střívka, patrně bychom nedosáhli dostatečného tlaku na směs vepřového a šunka by se nám nespojila.
Začneme krájením masa - vepřovou plec i vepřovou kýtu pokrájíme na kostičky asi 2x2 cm velké - ty nám budou tvořit mozaiku šunky. Asi 1 díl odebereme nakrájeného masa odebereme, a pomeleme najemno mlýnkem na maso, 2-3x po sobě, aby směs byla opravdu jemná. Pak maso zasypeme cukrem - na 1kg masa dáváme 1 polévkovou lžíci cukru, a podle potřeby dosolíme. Namleté maso pak dobře promícháme s nakrájenými kostkami plece a kýty, a dáme na 24 hodin do lednice, aby pustilo šťávu.
Další den pak před výrobou šunky najemno nameleme vepřové kůže a dáme povařit. Cílem je ( podobně jako u aspiku nebo sulcu) dostat z kůží pojivý kolagen, který nám šunku spojí dohromady. Našli jsme sice i recept na domácí šunku v šunkovaru bez kůží nebo aspiku, ale asi bychom měli strach , aby se šunka nez kůže nedrolila.
Rozvařené kůže pak scedíme, a čistou tekutinu přidáme do masa - záleží kolik nám pustilo šťávy, na 1kg masa dáváme max 0,1 l vývaru. Směs dobře promícháme, a zavřeme do šunkovaru, silně jej stlačíme. Dáme do horké vody asi na 90 minut na teplotu 70-72 stupňů, pak pomalu vychladíme, a nakrájíme