Podkrkonošský hubník
300 g hub čerstvých (o vánocích penízovky sametonohé nebo jedlé hlívy ústřičné) nebo 40 g sušených, 30 g jáhel 4 housky, ¼ l mléka, 2 vejce, špetka devatero mletého koření (např. kmín, majoránka, zázvor, muškátový oříšek, mák, bazalka, hřebíček, tymián), 40 g másla nebo sádla, sůl.
Čerstvé houby vypereme a uvaříme doměkka (sušené nejdříve namočíme do vody asi 2 hodiny a pak je v ní uvaříme). Housky pokrájíme a zalijeme mlékem. Uvařené houby rozsekáme, smícháme s namočenou houskou, přidáme vejce, devatero koření a osolíme. Mezitím si uvaříme háhly, které s ostatním promícháme. Vzniklé nalijeme na horký tuk do rendlíku a v troubě upečeme do červena. Hubník podáváme sypaný ovčím nebo kozím strouhaným sýrem.