Jihočeský kuba

 

250 g trhaných krupek, 200 g čerstvých nebo 20 g sušených hříbků nebo stročků, 100 g husího nebo vepřového sádla, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, špetka majoránky, sůl.

 

Do slané vody dáme vařit přebrané a vyprané trhané krupky (voda má sahat 2 prsty nad krupky). Když jsou krupky měkké, zamícháme do nich třený česnek se solí, majoránku a polovinu dávky sádla. Mezitím v jiné nádobě podusíme na sádle houby s kmínem (sušené předem namočíme ve vodě) a drobně je rozsekáme. Připravíme si rendlík, hodně jej vymažeme sádlem a naplníme ho vždy vrstvou krupek a vrstvou hub. Povrch pokapeme ještě zbytkem sádla. Pak rendlík dáme do trouby a asi hodinu pečeme, tj. asi doba, za níž se na povrchu utvoří červená kůrka.