Slepice s křenem
800 g slepice, ¾ l vody, 50 g mrkve, 50 g petržele, 40 g celeru, 30 g póru, 50 g cibule, 60 g křenu, 1 dl smetany, 150 g sádla, 30 g hrubé mouky, 10 g medu, 2 žloutky, 5 zrnek pepře, 3 zrnka hřebíčku, na špičku nože zázvoru, sůl.
Očištěnou slepici rozdělíme na porce a vaříme v osolené vodě s veškerou zeleninou, pepřem, hřebíčkem a zázvorem doměkka. Pak polévku částečně slijeme (asi ½ litru). Na rendlík si dáme sádlo, sekanou cibuli, zaprášíme moukou a necháme na ohni zpěnit. Zpěněnou hmotu za stálého míchání ředíme čistou vařící polévkou, scezenou ze slepice, přidáme med a povaříme. Nakonec přidáme strouhaný křen smíchaný se smetanou a žloutky, přelijeme porce slepice a podáváme. Křen už nesmíme vařit.