Husa v dobrém kondymentu

 

800 g husy, 4 oloupaná jablka, 100 g jader vlašských ořechů, 10 g česneku, 150 g kořenové zeleniny, 3 zrnka hřebíčku, 4 žloutky, několik snítek šafránu, 10 g hladké mouky, na špičku nože pepře, 2 dl smetany, ¾ l vývaru z drůbků, sůl.

 

Porce očištěné husy osolíme, potřeme třeným česnekem a s jablky a polovinou jader ořechů pod pokličkou pečeme. Zvlášť vaříme drůbky s kořenovou zeleninou, hřebíčkem a šafránem. Upečenou husu vyjmeme, jablka a ořechy vybereme, sádlo slijeme a do šťávy přidáme asi ¾ l vývaru z drůbku a necháme povařit. Pak procedíme, přivedeme do varu a zalijeme smetanou, do níž jsme zamíchali malou lžičku hladké mouky a povaříme. Nakonec přidáme ušlehané žloutky, zbytek sekaných jader a jablky a přelijeme kondymentem.